29 augustus 2012

Inspanningstest Ronny

IMG_2646.JPGRonny ging gisteren langs bij dokter Kris Peeters voor een inspanningstest. Hij had er niet zoveel zin in omdat zijn rug hier en daar wat tegen wrong maar eens hij op de loopband stond draaide het nog beter dan verwacht. De dokter was blij met het resultaat. Ook Ronny was er tevreden mee. Volgende week mag hij starten met een aangepast schema en binnen een 3 tal maanden zal hij een nieuwe inspanningstest afleggen. Volgend jaar is hij klaar om terug wedstrijden te lopen. Hij mag nu ook al eens een wedstrijdje meepikken als hij daar zin in heeft maar dan louter als training.

 

Ik ging dinsdag langs de fysiotherapeut en deze keer behandelde ze mijn rechterkant , er is nog wat werk aan maar ik mag zeggen dat ik toch al verbetering voel in mijn benen zowel in rust als tijdens het lopen. Ik kan al wat soepelder lopen maar we zijn nog niet klaar met de behandeling. Vrijdag ga ik nog eens langs en dan vertrekt ze spijtig genoeg voor 14 dagen op reis. Ze heeft er vertrouwen in dat ik gedurende deze 14 dagen weinig problemen zal hebben.

Vandaag liepen Kay en ik onze tweede training van ons start to run programma. Het ging vrij vlot maar af en toe moet ik hem toch eens duidelijk maken dat we moeten doorlopen of dat hij het rustiger aan moet doen. In totaal stapten en liepen we 20'.IMG_2704.JPGIMG_2664.JPG

Deze namiddag heb ik een extensieve 1( HF 155-170) training afgewerkt van 1u 30'. Voorlopig zijn de intensieve training geschrapt. Momenteel zijn het enkel duurlopen die op het schema staan.

21:06 Gepost door Ronny en Conny in ultralopen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26 augustus 2012

Gestart met start to run met Kay !!

Vrijdag ging ik voor de derde keer langs bij de physiotherapeut voor de behandeling van mijn linker been. Het was terug even op de tanden bijten maar dit neem ik er graag bij als ik maar verlost geraak van mijn probleem. Ik voel al een lichte verbetering in mijn spieren aan de linkerkant, ze zijn minder gespannen. Ik heb al een uurtje losgelopen en ik had het gevoel dat ik iets soepelder kon lopen.

Morgen ga ik anderhalf uur gaan lopen en eens zien hoe dit aanvoelt want dinsdag moet ik terug bij de physiotherapeut en dan kan ik vertellen waar de spanning nog zit, alhoewel ze de pijnpunten heel goed weet zitten!!

Bij Ronny liep het deze week iets minder soepel. Hij kon zijn trainingen wel afwerken. Dinsdag staat er een inspanningstest op zijn programma. Wij zijn benieuwd hoe het met de conditie is gesteld.

Gisteren ging Kay voor de tweede keer naar IMG_2627.JPGde zwemles en hij zwom al meer dan 100m. Hij beleeft er plezier aan. Vandaag ben in gestart met het start to run programma met Kay. Wij liepen en stapten samen 2.090 m. Wij gaan 3 keer in de week samen gaan trainen en zo opbouwen tot 5 km in 10 weken. Leuk he !!IMG_2602.JPGIMG_2606.JPGIMG_2617.JPG

16:22 Gepost door Ronny en Conny in ultralopen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

21 augustus 2012

2e bezoek aan de fysiotherapeut

Zoals gepland ben ik vandaag langs geweest bij de fysiotherapeut. De meeste spanning zit volledig aan de linkerkant. Deze kant is vandaag dan ook aangeprikt en dit was wel wat pijnlijk. Omdat ik al zolang met mijn probleem zit moet ook de rechterkant behandeld worden. Vandaag moet ik terug warmte leggen, verder stretchen en veel water drinken. Donderdag mag ik een uurtje gaan loslopen en dan zal ik het voelen of de spieren al minder gespannen staan.myiofaciale therapie.jpg

21:33 Gepost door Ronny en Conny in ultralopen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19 augustus 2012

Een weekje rust !

Ronny heeft deze week 4 trainingen afgewerkt, de ene dag liep het al wat vlotter dan de andere maar als het zo verder gaat is hij best tevreden. Hij heeft geen directe plannen, hij hoopt volgend jaar er terug voor te kunnen gaan. Niks overhaasten en het komt wel terug goed met hem.

Ik liet de loopschoenen aan de kant staan, ondertussen was er tijd om mijn stretchoefeningen 3x daags te doen. Toch begint het terug al te kriebelen om te lopen.

Goed teken maar toch nog even wachten tot ik dinsdag bij de fysiotherapeut geweest ben en zij mij groen licht geeft om terug van start te gaan.

Binnenkort ga ik met Kay van start met lopen, we gaan het start to run programma volgen om zo rustig op te bouwen.

Binnen 10 weken zal hij dan 5 km kunnen lopen wat ik heel leuk zou vinden, zo kan hij volgend jaar mij vergezellen tijdens mijn duurlopen.

Zaterdag is hij gestart met zwemmen om conditie op te bouwen. Een half uurtje zwemmen is gelijk aan 2 uur wandelen.

Volgens de begeleidster heeft hij het goed gedaan voor de eerste keer, toch zag ik in het begin dat hij ons aankeek met heel angstige ogen maar naar het einde toe vond hij het al prettig.IMG_2467.JPGIMG_2468.JPG

Hij apporteerde zelfs in het water en dit was een heel goed teken. Volgende week zaterdag gaat hij naar de 2e les en na les 3 mogen wij hem zelf begeleiden in het water.  SUPER !!! Als er dinsdag nieuws is laat ik jullie weten , vele groetjes en tot dan Knipogen

 

 

16:45 Gepost door Ronny en Conny in ultralopen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14 augustus 2012

Loopschoenen even aan de kant

Deze morgen ben ik nog gaan trainen maar ik heb mijn intensieve training stopgezet omdat ze heel stroef liep en ik geen snelheid kon maken. Vandaag ben ik op consultatie geweest bij een erkende trigger therapeute in Oudegem.

Hieruit bleek dat er heel wat spanning zit op mijn spieren en vooral langs de linker kant. Ik werd dan ook onmiddellijk behandeld met de Dry needling.

Ik kreeg ook nog de raad mee om 1,5 à 2 l water te drinken, de behandelde spier warm te houden, stretchen en weinig of geen cafëine rijke produkten te nuttigen.

Ik kan gedurende 48 uur nog last hebben van een stijve spier maar dit is afhankelijk van persoon tot persoon. De volgende afspraak is gepland voor volgende week dinsdag en vrijdag. Ondertussen blijven de loopschoenen even aan de kant. Niet geteurd we bijven steeds positief Knipogen

 

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een 'droge' (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.
Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur.Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de
‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’ en is dus geen energiebehandeling.


Hoe uiten triggerpoints (spierverhardingen) zich? 
Triggerpoints kunnen zich uiten in:
• pijn/stijfheid lokaal in de spier of
pijn op ‘afstand’ (uitstralingspijn);
• bewegingsbeperkingen in bijbehorende
gewrichten;
• verminderde kracht in betrokken spier(en);
• pijn ontwijkend gedrag; je gaat anders bewegen;
• warmte, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid, e.d.

22:26 Gepost door Ronny en Conny in ultralopen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12 augustus 2012

Training samen met de fiets.

Deze week werkte ik 5 trainingen af. Het enige probleem blijven de benen die niet mee werken zoals ze normaal zouden moeten doen. Ik kan nog steeds geen grote pas maken en mijn spieren van mijn benen voelen aan alsof ze te kort zijn om soepel te kunnen lopen. Voorlopig heeft me nog niemand kunnen helpen en een juiste uitleg gegeven voor mijn probleem. Na veel zoekwerk denk ik dat ik het gevonden heb. Deze theorie past helemaal bij wat ik al heel lang voel.

Triggerpoints en gespannen spieren

Triggerpoints, actief of niet, houden spieren continu op een hogere spanning. Door deze spanning kan een spier moeilijk tot z'n volledige lengte worden gerekt en ervaar je stijfheid of bewegingsbeperking. Of je hebt deze beperking allang geaccepteerd als behorend bij de leeftijd of "zo ben ik nu eenmaal".
Gespannen spieren kunnen ook zenuwen of bloedvaten afknellen op plekken waar deze dwars door de spier lopen of tussen de spier en het skelet liggen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld verdoofd of tintelend gevoel in de ledematen.
Op zijn beurt kan de verhoogde spierspanning zelf weer leiden tot overbelasting waardoor de triggerpoints in stand worden gehouden of zich uitbreiden (vicieuze cirkel).

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints onstaan vooral door overbelasting. Dit kan een kortdurende veel te zware belasting zijn, of een te langdurige lichte belasting. Bijvoorbeeld ongeluk, valpartij, vertillen, sporten zonder warming-up, lichamelijk zwaar werk, vaak herhaalde bewegingen, stress en last but not least: ongunstige (werk)houding. Zolang de oorzaak aanwezig blijft, zal behandeling van triggerpoints slechts tijdelijk verlichting geven.

Triggerpoints zijn kleine samentrekkingen in spierweefsel. Een triggerpoint trekt aan het spierweefsel. De strakke banden spierweefsel houden op hun beurt de aanhechtingen van de spier onder spanning, wat weer z'n uitwerking heeft op de gewrichten die daar in de buurt liggen.

 

Hopelijk heb ik het bij het goede eind en komt er binnenkort een oplossing voor mijn probleem. Bij Ronny verlopen de trainingen vlotjes en ik moet hard werken om kunnen mee te lopen. Vandaag verkozen we om een training af te werken met de fiets en reden we 43 km van Erpe naar Dendermonde langs de schelde.DSCF1453.JPGDSCF1442.JPG

22:50 Gepost door Ronny en Conny in ultralopen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

05 augustus 2012

Van 4 naar 5 !!

Vanaf morgen staan er 5 trainingen op het schema. De hartslagen zijn aangepast en binnen een maand zou ik hier al iets van resultaat mogen van verwachten. Het zal wat op de tanden bijten zij want alle trainingen mogen (moeten) in hogere hartslagzone's gelopen worden. Vandaag werkte ik een duurtraining af van 120 min en Ronny vergezelde me met de fiets. Daarna draaiden we de rollen om en reed ik een uurtje met hem mee.

 Ronny loopt iets soepelder en zit het helemaal zittenKnipogen. Morgen staat er een intensieve training op het programma en daarna een massage !!

21:37 Gepost door Ronny en Conny in ultralopen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |